Tentoonstelling Olieverftechniek van de oude meesters

Dirk Bosschaert -docent voorgesteld

za 02/09/2023 - za 18/11/2023

Van 2 september t.e.m. 18 november

Biografie

Dirk Filomena Marcel Bosschaert werd geboren op 14 februari 1970 in De Klinge, België. Hij woont momenteel in Sombeke (Waasmunster).

Hij is leerkracht Frans-Engels in Beveren.

Daarnaast is hij zelfstandig kunstenaar (Dirk Bosschaert Artist) en lesgever in olieverftechnieken van de Oude Meesters uit de Renaissance, Barok en Classicisme (16e-18e eeuw).

Opleiding

Qua artistieke vorming is Dirk Bosschaert - met uitzondering van 2 jaar potloodtekenen in de academie van Sint-Niklaas - compleet autodidact in het olieverfschilderen.

Op 14-jarige leeftijd maakte Dirk Bosschaert zijn eerste olieverfschilderij. Hij bestudeerde sindsdien meer dan 30 jaar lang de oude klassieke schilderstechnieken uit de Renaissance en Barok (16e - 18e eeuw) op empirische wijze en distilleerde hieruit een synthese van de olieverftechnieken van de Oude Meesters. Daardoor heeft hij een rijke kennis aan kleurgebruik en inzicht in techniek kunnen verwerven om alles te kunnen schilderen wat mogelijk is.

Sinds 2006 is hij lesgever in deze “Oude Meesters olieverftechniek' bij Lucas Creativ in Temse.

Vanaf 2023 geeft hij deze cursus ook in de Vrije Ateliers te Sint-Niklaas. Zijn ervaring als leerkracht in het dagelijks leven zorgt ervoor dat de cursus didactisch sterk gestructureerd en professioneel onderbouwd is. In zijn kunstwerken zoekt Dirk Bosschaert naar de fundamentele existentie van de dingen in een dimensie los van plaats en tijd. Regelmatige weerkerende thema’s zijn: portretten, vogels en vissen, vaak verschijnend in stillevens van banale objecten uit zijn atelier die refereren naar zijn schilder-zijn. Zijn schilderijen zijn universums op zich die baden in een magisch realistische sfeer.

Artistieke visie

In zijn kunstwerken zoekt Dirk Bosschaert naar de fundamentele existentie van de dingen in een dimensie los van plaats en tijd. Regelmatige weerkerende thema’s zijn portretten, vogels en vissen vaak verschijnend in stillevens van banale objecten uit zijn atelier die refereren naar zijn schilder-zijn. Zijn schilderijen zijn universums op zich die baden in een magisch realistische sfeer.

Dirk zegt zelf: “Een schilderij is voor mij in de eerste plaats een technisch vraagstuk waarin ik wedijver met de visuele realiteit. Het is geen vehikel voor een vooraf bepaalde boodschap, statement of emotie. Ik hanteer een bewust gecontroleerde, planmatige werkmethode. Iedere penseeltrek moet een doel hebben en laat geen toevalligheden toe. Iedere kleur wordt gekozen uit pragmatische redenen, nooit uit symboliek of passie.

Op deze wijze tast ik voortdurend de grenzen van de visuele werkelijkheid af. Elk banaal object uit mijn directe omgeving volstaat om een op zich staand universum te creëren buiten elke tijd en ruimte. Wanneer via deze objectieve geconcentreerde benadering een authentieke subjectieve context ontstaat, is voor mij het schilderij geslaagd.

De weergave van een schijnbare hyperrealiteit waarin de wetten van de fysica lijken te verdwijnen transformeert het schilderij in een overdrachtelijkheid, een metafoor. Een gedicht in beeld.

De context en de onbewuste subjectieve drijfveer achter het ontstane beeld worden voor mij vaak slechts duidelijk tegen het einde van het schilderproces. Wanneer ik dan tot inzicht kom waarover het werk handelt, kan ik er een definitieve titel op plakken”.

Techniek

"Omdat mijn visie niet is bepaald door een specifieke scholing, ben ik steeds vrij geweest te experimenteren en alle richtingen uit te vliegen die ik meende te moeten nemen, maar onbewust bracht ik mezelf steeds terug langsheen die ene rode draad...de techniek van de oude meesters.”

De planmatige methode van het overzetten van de grondtekening, de bruine onderschildering, de grisaille en de vele kleurlagen met glacis en dekverf is een eeuwenlange beproefde werkwijze geweest om realistisch te schilderen. Dirk Bosschaert blijft al zijn leven lang trouw aan deze methode die hij systematisch hanteert in al zijn schilderijen met gedetailleerde fijnheid en precisie.

Kunstkring

Van 1999 tot 2003 was hij secretaris van de kunstkring 'De Belseelse Kunstvrienden'.

In 2019 sloot hij zich terug aan bij de Belseelse Kunstvrienden.

In 2022 werd hij voorzitter en transformeerde de kunstkring tot het “YSENGRIN Kunstcollectief” waarin hij hoogstaand amateurs en semi-professionele kunstenaars in beeldende kunsten en podiumkunsten samenbrengt.

Tentoonstellingen

Sinds 1985 zijn de werken van Dirk Bosschaert te zien op meerdere tentoonstellingen.

Prijzen
gratis : € 0
Extra

Deze tentoonstelling is elke dag gratis te bezoeken van 14 tot 20 uur.
Zaterdag ben je welkom van 10 tot 16 uur. (Gesloten op zon- en feestdagen) Tijdens de schoolvakanties van 10 tot 17 uur.

Indien je geïnteresseerd bent in de vernissages van onze tentoonstellingen geef ons dan een seintje.

De Passage, Rode Kruisstraat 25, 9100 Sint-Niklaas

Tel.: 03 778 33 70

e-mail: vrijeateliers@sint-niklaas.be

www.vrijeateliers.be