RONDLEIDING IN HET AFRICAMUSEUM MET NAGESPREK

Accent op het koloniaal verleden en racisme. i.s.m. Avansa Waas-en-Dender

klik en schrijf in
za 01/06/2024, 13U45

Rondleiding in het AfricaMuseum van Tervuren, met een accent op het koloniaal verleden en racisme, door Paul Vossen, auteur van Onze rijkdommen voor jullie beschaving. Nagesprek met Nadia Nsayi, politicoloog en auteur van Dochter van de dekolonisatie .

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, of kortweg het AfricaMuseum, is de ideale plek om de rijke geschiedenis van Afrika in zich op te nemen. Rondleiding met gids Paul Vossen, auteur van onder andere Jullie rijkdommen voor onze beschaving , gidst je door het AfricaMuseum. We focussen op de zalen die gewijd zijn aan de Belgische koloniale geschiedenis in Centraal-Afrika: DR Congo, Rwanda en Burundi. Daarbij komen zeker aan bod: het verhaal van Patrice Lumumba, de oorlog in Oost-Congo, de Afrikaanse aanwezigheid in België en de problematiek van het teruggeven van erfgoed. Aan de hand van voorbeelden uit de actualiteit reflecteert Paul Vossen over de impact van de kolonisatie op het heden. Hoe kunnen we anders aankijken tegen belangrijke maatschappelijke uitdagingen van vandaag, zoals diversiteit en dekolonisatie? Nagesprek met Nadia Nsayi Nadia Nsayi is politicologe en gespecialiseerd in Congo. Zij schreef het boek Dochter van de dekolonisatie . We eindigen de rondleiding met een kort nagesprek met Nadia.

OPGELET: Het toegangsticket is niet inbegrepen in de deelnameprijs. Jij koopt ter plaatse zelf een ticket, of je gebruikt je museumpas. Wij zorgen voor de gids.

Graag aanwezig zijn om 13u45, zodat we met zijn allen binnen zijn en klaar zijn voor de rondleiding die om 14u00 start. Noodnummer de dag zelf: 0468 03 89 72. Inschrijven is noodzakelijk.

PS Het AfricaMuseum ligt in een prachtig, groot park. Het is een aanrader om deze rondleiding in het museum te combineren met een picknick, een wandeling of fietstocht in dit mooie park van Tervuren.

Prijzen
Basisprijs : € 10
Extra

Het toegangsticket is NIET inbegrepen in de deelnameprijs. Jij koopt ter plaatse zelf een ticket, of je gebruikt je museumpas. Wij zorgen voor de gids.

Datum: zaterdag 1 juni van 13.45 uur tot 17.15 uur

Plaats: Africamuseum, Leuvensesteenweg 13 – 3080 TERVUREN

Bijdrage: 10 EUR (5 EUR – met korting) – exclusief toegangsticket museum

Inschrijven zie pagina 13 in onze folder of  www.avansa-wd.be